Aragokamer

De Aragokamer is momenteel open.
Pieter van Essen heeft nu kamerdienst.

Bedrijfsbezoeken

Homepagina | Reisprogramma | Commissie | Steden | Bedrijfsbezoeken | Sponsoren

Gedurende de Europareis zullen er verschillende bedrijven en instituten bezocht worden:

Bezoek 1: BIRA (Brussel)

Het Belgisch instituut voor ruimte-aeronomie is een Belgische wetenschappelijke instelling die onderzoek doet op het gebied van de ruimte-aeronomie, dat wil zeggen de fysica en de chemie van de atmosfeer van de Aarde en van andere planeten, en de kosmische ruimte.

Een aantal onderwerpen waar onderzoek naar gedaan wordt bij BIRA zijn ruimte fysica, atmosferen van planeten, chemische compositie en klimaat, de globale kwaliteit van lucht, stratosferische ozon, interactie van solar radiation en de atmosfeer, de atmosfeer en kometen en operaties voor bepaalde wetenschappelijke experimenten aan boord van het ISS. Een hele lijst dus!

Bezoek 2: University of Ghent (Ghent)

De universiteit van gent is een van de universiteiten van België waar de studie natuurkunde ook te volgen is. De onderzoeken die hier gedaan worden door de vakgroepen houden zich bezig met theoretical nuclear physics, computational physics, experimental particle physics, X-ray tomography, molecular modeling en astronomie.

 

Bezoek 3: Diamond Light Source (Oxfordshire)

Diamond Light Source is de nationale synchrotron van het Verenigd Koninkrijk. Een synchrotron is een deeltjesversneller voor deeltjes met relativistische snelheden. Deeltjes beschrijven, zoals de naam het al zegt, een ronde baan. Het doel van deze synchrotron is het produceren van intense lichtstralen waarvan de speciale karakteristieken nuttig zijn op veel gebieden van de wetenschap. Bijvoorbeeld voor het onderzoek naar de structuur van proteïne of het behoud van archeologische vondsten. De faciliteit van Diamond Light Source is de grootste medium energy synchrotron.

Bezoek 4: European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) (Shinfield Park)

The European Centre for Medium-range Weather Forecast is een onafhankelijke Europese meteorologische organisatie. Het doel van de organisatie is het ontwikkelen van computermodellen om het gedrag van de atmosfeer na te bootsen en aan de hand van deze berekeningen verwachtingen te maken voor het komende weer. De supercomputer die hiervoor wordt gebruikt is een van de krachtigste van de wereld.

Bezoek 5: Imperial College Londen (staat nog niet vast)

Het Imperial College London (officieel The Imperial College of Science, Technology and Medicine) is een Britse universiteit in Londen. De instelling is voornamelijk georiënteerd op wetenschap, techniek en geneeskunde, maar omvat ook een letterenfaculteit en een businessschool. Zowel binnen het Verenigd Koninkrijk als internationaal staat de universiteit goed aangeschreven.