Aragokamer

De Aragokamer is momenteel gesloten.

FAQ C.C.C.P.

Net als veel andere verenigingen heeft Arago ook zijn eigen ICT-voorzieningen. Het beheer van deze voorzieningen valt toe aan de Centrale Commissie voor Computers en ook Printers, ook wel de C.C.C.P. genoemd. Op deze pagina worden een aantal veelvoorkomende vragen over de ICT van Arago beantwoord.

Ik heb een probleem – wat nu?
Mocht je ergens een probleem mee hebben, of mocht iets niet werken, dan kan je contact opnemen met de C.C.C.P. Het makkelijkste is om een ticket aan te maken in het systeem; dan zal er op de volgende knutselavond naar gekeken worden. Dit kan hier.

Wat is een Arago-account?
Iedereen die actief is bij Arago heeft een eigen Arago-account. Met dit account kan je inloggen op de computers in de Aragokamer, kan je bij de bestanden op de schijf en krijg je een eigen @arago.utwente.nl mailadres. Wanneer je voor het eerst in een commissie gechargeerd wordt, krijg je een mail met daarin de gegevens van je Arago-account.

Ik ben het wachtwoord van mijn Arago-account vergeten, wat nu?
Je kan het wachtwoord van je Arago-account zelf aanpassen in Mijn Arago. Hier kan je ook op inloggen met je UT-account. Mocht je geen UT-account hebben of je UT-account niet bij Arago bekend zijn, neem dan contact op met de secretaris, deze kan je verder helpen.

Hoe kom ik van buiten de Aragokamer bij de schijf?
Ook buiten de Aragokamer kan je op de schijf komen. Vanaf de campus van de UT kan dit heel makkelijk door naar ‘\\files.arago.utwente.nl’ te gaan in Windows Verkenner. Gebruik je Linux of macOS? Ga dan naar ‘smb://files.arago.utwente.nl’. Je krijgt dan een inlogscherm te zien, hier moet je ‘SVARAGO\’ voor de gebruikersnaam van je Arago-account zetten, dus bijvoorbeeld SVARAGO\pietje.puk. Vervolgens kan je kiezen tussen de verschillende schijven die Arago heeft.

Mocht je niet op de campus van de UT zijn, dan werkt dit ook, maar moet je eerst de VPN van de UT instellen. Hoe dit moet kan je vinden op de site van de UT. Je kan ook bij de Temp-, Commissie-, Archief- en Homedir-schijven via een webinterface, mocht je dit handiger vinden. Deze is te vinden op https://wolk.arago.utwente.nl/.

Hoe kan ik bij mijn Arago mail?
De makkelijkste manier om bij je Arago-mail te komen is via de Webmail. Hier kan je inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. Het is ook mogelijk om je Arago-mail te laten doorsturen naar je eigen e-mailadres. Dit kan je instellen op Mijn Arago, onder het kopje ‘Mailforward’.
Om je Arago-mail in te stellen in Outlook, Thunderbird of een andere mail client heb je de volgende gegevens nodig:

  • IMAP server: mail.arago.utwente.nl, poort 143 en STARTTLS-beveiliging
  • SMTP server: mail.arago.utwente.nl, poort 587 en STARTTLS-beveiliging
  • Gebruikersnaam & wachtwoord: je Arago-account en Arago-wachtwoord

Hoe kan ik mijn Arago-mailadres in Gmail gebruiken?
Stel allereerst op Mijn Arago onder het kopje ‘Mailforward’ je Gmail account in. Dit zorgt ervoor dat alle mail naar je Arago-mailadres naar Gmail wordt doorgestuurd. Vervolgens moet je je Arago-mailadres nog aan Gmail toevoegen, om mail te kunnen versturen vanaf je Arago-mailadres. Dit kan als volgt:

  • Ga naar Instellingen > Accounts en import
  • Klik op ‘Een ander e-mailadres van jou toevoegen’ naast ‘Mail verzenden als:’
  • Vul je naam en Arago-mailadres in, en laat het vinkje ‘Beschouwen als alias’ aanstaan.
  • Vul in de volgende stap ‘mail.arago.utwente.nl’ in bij SMTP-server, kies 587 als poort, en vul je Arago-gebruikersnaam en wachtwoord in.
  • Google stuurt je een mail met een bevestigingscode, in dit bericht staat een link waar je op moet klikken om de koppeling te activeren.

Je kan nu vanuit Gmail mailen met je Arago-mailadres!

Hoe kan ik printen?
Arago heeft een zwart-wit-laserprinter in de Aragokamer staan, welke je voor zowel commissiewerk als persoonlijke printjes kan gebruiken. Een persoonlijk printje maken kosten 3 cent, dit wordt automatisch van je intern saldo afgeschreven.

Op de computers in de Aragokamer is de printer standaard ingesteld. Je moet de printer “Aragoprintmachine” kiezen, en na het strepen van je printje komt deze vanzelf uit de printer rollen. Ook van buiten de Aragokamer is de printer te gebruiken. Dit gaat via Mijn Arago, maar op deze manier kan je echter alleen PDF-bestanden printen.

Mijn commissie wil wat op de website zetten – kunnen jullie ons daarbij helpen?
De C.C.C.P. gaat niet over de website, hiervoor moet je contact opnemen met de Webber.